VODJA IZRAELSKEGA VESOLJSKEGA PROGRAMA: "NEZEMLJANI SO PROSILI, DA NE RAZGLASIMO, DA SO TU, ČLOVEŠTVO ŠE NI PRIPRAVLJENO" - ANGLEŠKI PREPIS INTERVJUJA JE PREVEDLA MICHAL GREENBERG

4. decembra 2020 je nekdanji vodja izraelskega vesoljskega programa profesor Haim Eshed opravil intervju. V tem intervjuju je razkril, da obstaja Galaktična konfederacija, da nezemljani obstajajo in da so že leta v stikih z ZDA, vendar so to skrivali, ker se jim je zdelo, da človeštvo ni pripravljeno.


Izvorni vir tega intervjuja je s platforme "ynet". To je oblika digitalnih novic enega najbolj razširjenih časopisov, imenovanega "Yediot Achronot", kar pomeni 'najnovejše novice'.

Sledi celoten prepis intervjuja, s komentarji prevajalke Michal Greenberg v poševnem tisku.

Posebna zahvala Michali Greenberg za prevod tega zelo pomembnega intervjuja v angleščino.


------ Začetek prepisa ------

Profesor Haim Eshed je vodil izraelski vesoljski program in vodil satelitski projekt Ofek. Toda šele po tem, ko je zaključil svoje uradne dolžnosti, se je posvetil tistemu, kar ga je zares zanimalo: nezemljanom. V novi knjigi "Vesolje onkraj obzorja" trdi, da vesoljci iz vsega vesolja že hodijo med nami, srečanja tretje vrste pa so tik pred vrati. "Galaktična Federacija" odlaša z objavo informacij, zato da ne bi povzročila panike. Zdaj pripoveduje, kako so vesoljci preprečili nekaj jedrskih holokavstov, kaj se v resnici dogaja na skrivnostni kmetiji v Utahu in kdaj lahko skočimo na obisk črnih lukenj.

To je bil res odličen začetek tedna. V nedeljo sem dobrega razpoloženja zapustil hišo prof. Haima Esheda: kmalu bomo zagotovo stopili v stik z nezemljani, naučili nas bodo vsega, kar znajo, znanost bo skočila za tisoč svetlobnih let naprej, lahko začnemo potovati po prostor-času in skočimo z otroki do konca zvezdne kopice Plejad1, oddaljene 444 svetlobnih let od našega Sončnega sistema - veliko boljše od Holon Parka - morda pa se bo našla celo rešitev za uganko Beni Gantz.

To so dobre novice.

Obstajajo tudi odlične novice, a počakajmo malo. Potrpežljivost. Že tisočletja čakamo na srečanje tretje vrste - in to srečanje je tik pred vrati. Profesor Eshed verjame, da se bo to zgodilo v njegovem življenju, sam pa je star 81 let - zato se boste strinjali, da bi raje počakali do srede tega članka za odlične novice. Namig? Večno življenje, vendar ne v tem telesu - žal, Neta Alhamister in Aviv Alush; ne v tem telesu. Podrobnosti sledijo kasneje.

Ne bi se obremenjeval s spontanimi trenutki veselja - kakšni trenutki veselja in to v nedeljo - niti ne bi stal tiste noči na svojem drobnem domačem vrtu in strmel v nebo v nestrpnem pričakovanju ne vem česa, če ne bi bilo prof. Haima Esheda.

Profesor Eshed je eden najbolj cenjenih in bistrih astronavtov v Izraelu, ki je vodil upravo Izraelske vesoljske agencije na ministrstvu za obrambo in bil neposredno odgovoren za načrtovanje in razvoj izraelskega satelitskega programa ter izstrelitev prvega satelita Ofek 1 leta 1988, s posebej razvitim zaganjalnikom Shavit. Kasneje se je ukvarjal tudi z izumljanjem in razvojem izraelskih brezpilotnih letal. Ostalo pa je zgodovina, tajna puška.

Ostal sem odprtih ust

Kaj pa je v zvezi s starejšim pilotom, raziskovalcem in tehnologom v aeronavtiki, ki je prejel izraelsko varnostno nagrado in nagrado šefa kabineta, ter nezemljani? Eshed nikakor ni ''gik'' iz stripovske trgovine, ki bi vam razlagal, da je leteči krožnik včeraj opoldne pristal na njegovem dvorišču ravno takrat, ko je hranil mačke. Ne; Eshed je morda najstarejša odgovorna oseba v Izraelu v - recimo - industriji, ki pilotira stvari z reaktivno hitrostjo za namene, v okviru katerih je tišina zaželena. 

A v zadnjem desetletju ga, prizna, nezemljani ne pustijo pri miru, v zadnjih dveh letih pa je to početje že postalo inflacijsko; s približno 6000 poročili o NLP-jih lani na Zahodu in z dokumentacijo nebesnega objekta "Umuamua" na Havajih - o čemer je prof. Abraham Leib, vodja oddelka za astronomijo na Harvardu, izjavil, da gre za NLP - se Eshed ne more več upirati. "Tudi Harry Reid, nekdanji vodja večine v ameriškem senatu, je zdaj dal intervju in dejal: "Kliknite na vlado, da objavi dokaze, ki jih je zbrala v preteklih letih. Dovolj je."

Do nedavnega se je Eshed dejansko uspel zadržati, potem pa je Trump uradno postavil "vesoljsko roko", mediji pa so dobili sporočilo, da bo Pentagonova "delovna skupina za neidentificirane zračne pojave" začela objavljati svoje ugotovitve v javnosti vsakih šest mesecev. Hkrati je govedorejska farma 'Skinwalker' ameriškega milijarderja Roberta Bigelowa v Utahu - kraju, ki so ga nekdaj sumili za najljubše pristajališče nezemljanov - dokumentirala kar nekaj stvari, za katere nobena količina kokic na svetu ne bi bila dovolj za ogled.

"Na tej kmetiji so zabeležili nenormalne pojave," je bil navdušen Eshed. "Skupina Nasinih znanstvenikov in diplomantov MIT-ja je tja prinesla vse možne naprave - kamere, spektrometre, spektrografe, gama-žarke, rentgen, UV, IR, skratka opremo za vsa polja in videla stvari, ki jih jaz raziskujem že deset let. Ostal sem odprtih ust. Ne samo jaz, pogovarjal sem se s prof. Itzikom Ben-Israelom (trenutnim predsednikom vesoljske agencije), ki se je vedno malo zarežal in bil tudi ganjen.

Kaj so tam videli?

"Ali v tem okviru poznate izraz portal? Torej vidite NLP - posnamete ga s kamerami v vseh spektrih, vidite sevanje na vseh frekvencah, ki divja!"

To ni moglo biti neko znano leteče plovilo?

"Ne! Oddaja jasne znake NLP-jev: noro pospeševanje, odsotnost gravitacije, 90-stopinjske zavoje pri izjemo visokih hitrostih, deformacije. In vsi tamkajšnji znanstveniki so v popolnem šoku."

In kaj počne NLP?

"Vidite, kako sevanje poskoči in vidite telo, ki spreminja obliko, vidite svetlobo, ki jo oddaja s frekvenco, ki je ni mogoče videti s prostim očesom - v resnici ne vidite ničesar, če pogledate normalno - ampak s kamerami pri visokih frekvencah vidite, da telo deluje." Pokol, pohabljanje - črpajo kri iz goveda na tleh pred vašimi očmi."

Kaj natančno so videli?

"Nekaj ​​takšnega, kot je tale oblak. Tako kot otroško risanje duha. To je nedefiniran, amorfen oblak, iz njega izžarevajo žarki in vidite, kako krava trza. Ko je konec, vsi stečejo na polje, da bi videli, kaj se je zgodilo in tam ni nič, ni krvi - toda telo krave ima urez, ''izgleda kot laserski rez. Odvzeli so ji organe in izčrpali kri! Če bi mi to rekli, bi odvrnil: 'Oprostite, to je zaigrano'. Toda profesorji MIT-ja in vodilni raziskovalci so to videli ter potrdili in vsi so bili šokirani. Torej poslušajte, vsaj preveriti morate."

Zakaj Robert Bigelow sam o tem ne spregovori?

"Od Nase je prejel ogromno sredstev v okviru programov, o katerih mu moji prijatelji le mrmrajo pod nosom. Pisno je obljubil, da bo šlo vse v Pentagon in se tam shranilo. Moti ga, da ministrstvo za obrambo ni pripravljeno vzeti ničesar ven."

Sporazum med nezemljani in ZDA

No, tukaj se bomo morali za trenutek ustaviti, ker smo komaj začeli, kasneje pa bo profesor Eshed morda povedal o še bolj daljnosežnih stvareh, zato je smotrno pogledati tukaj in zdaj v, recimo, za njegovo starost primerni hitrosti. No, absolutno je.

Pravzaprav je Eshed za svoja leta videti veliko mlajši in bolj energičen. Njegova študijska soba je polna knjig, zahvalnih pisem in še posebej neštetih fasciklov, v katere natančno shrani vsak posamezen članek o svojem poslu - v zadnjem desetletju vključno z nezemljani. In o tej temi govori z enakim sijajem v očeh, kot Richard Dreyfus gleda Spielbergova "Bližnja srečanja tretje vrste2". Pravzaprav je Eshed nekakšen izraelski Dreyfus, ki potuje v nasprotni smeri prometa na poti do sestanka, za katerega ve, da se bo kmalu odvijal ob vznožju gore, katere obliko je nevede izklesal v svoji porciji pire krompirja.

Zaradi količine gradiva in informacij, ki jih je Eshed nabral na to temo s skorajda otroškim navdušenjem, pogosto cik-caka med različnimi zadevami in vprašanji po vzoru, ki je precej podoben vzorcu povprečnega NLP-ja: hitre spremembe smeri, hitri pospeški, oblika, ki potrebuje čas, da se stabilizira.

Njegova odločnost - tudi kadar je v nasprotju z razumno logiko ali dojemanjem "javne akademije", kot jo imenuje - se tekom pogovora nakopiči in na neki točki postane prepričljiva. Njegova nova knjiga "Vesolje onkraj obzorja" (založnik Yedioth Ahronoth), katere soavtorica je Hagar Yanai in služi kot nekakšna biografija, ki pripoveduje zgodbo o njegovem življenju, ves svoj zadnji in obsežen del posveča ufologiji - raziskovanje nezemljanov in na stotine do danes zbranih ugotovitev in pričevanj s terena. Gradiva so resna in verodostojna in ne vključujejo izrecnih sklicev na Alefa ali Morka iz Ork Star. Ko na hitro prebereš te strani v knjigi, na koncu zamrmraš proti svoji presoji: hudiča, tukaj so. 

"Če bi pred petimi leti povedal to, kar vam govorim danes, bi me hospitalizirali," se zaveda Eshed. "Kamorkoli sem šel na akademijo do danes, so me vrgli ven. Čeprav sem bil zvezda na drugih področjih, so, ko sem prišel tja, rekli: Kniewski, tip je ponorel..."

Ali ne tvegate akademsko sedaj, ko se pogovarjate o tej temi?

"Danes nimam česa za izgubiti. Prejel sem diplome in nagrade, počaščen sem na univerzah v tujini in tudi tam se trend spreminja in so pripravljeni govoriti o tem, četudi marsikje še vedno rečejo: Poslušajte, poskrbite, da slon v sobi ostane v sobi in nas ne citirajte."

Kje se govorijo take stvari?

"O tem so pričali tudi ameriški predsedniki. Truman je priznal, da je nad Washingtonom videl cel kup nezemljanov. Nixon, ki je bil prijatelj komika Jackieja Gleasona in je vedel, da je nor na NLP-je, mu je rekel: "Poskrbel bom, da se bodo tvoje življenjske sanje uresničile" in ga odpeljal v bazo White-Patterson in mu pokazal trupla nezemljanov. Gleason je zaradi tega padel v depresijo. Eisenhowerjeva vnukinja je pričala, da je njen dedek podpisal sporazum z nezemljani, da bodo imeli tajno pristajalno bazo tukaj na območju 51 v Nevadi, kjer bodo lahko prihajali v stik z omejenim številom ljudi, izvajali poskuse na njih pod pogojem, da nam priskrbijo tehnologije, da se objekti ''odklopijo'' od gravitacije – R.S.) ".

In ali imamo te tehnologije?

"Da. Imamo antigravitacijo in druge stvari."

Zakaj se torej skrivajo pred nami in kako lahko vlade in vojske na svetu sodelujejo pri prikrivanju v tem obsegu?

"V tem sklopu ni vseh vlad sveta. Obstaja skupina partnerjev - Američani, Rusi, Japonci, Angleži in Kitajci – vsi do usklajeni na nivoju, kjer je še vedno prepovedano objavljanje, tisti, ki so prosili, da se informacij ne objavi, pa so oni. "

Kdo so oni?

"Galaktična Federacija."

Ali kaj takega obstaja?

"Obstaja. O tem sem pisal, čeprav je bilo to sprejeto kot teorija zarote, toda v zadnjem času tudi nekdanji visoki generali pravijo, da bi to objavili, Trump pa je bil tik pred tem, da to odkrije, nekaj profesorjev pa tudi pravi: ''Fantje, povejte'', toda nezemljani Federacije pravijo: ''Počakajte, najprej se pomirite, ne objavljajte še, ker boste videli, kaj se bo zgodilo. Še vedno se spopadate med seboj, uničili se boste."

Zakaj ne bi prišli in se neposredno pogovorili z nami?

"Ker bo to ustvarilo paniko in sesulo človeštvo. Kaj se bo zgodilo? Trgi bodo propadli, ne bo več kaj za jesti, ljudje bodo postali kanibali, bolnišnice bodo zaprte, vse temne strasti bodo izšle na plano, morda nastopi konec – in tega si ne želijo. Ravno nasprotno, ves čas nas spremljajo. - In o tem obstaja veliko poročil – po preteklih svetovnih jedrskih dogodkih spremljajo vse postaje in baze jedrskega orožja - pripravljen sem vam dati vse zapisano - in že so se zgodile stvari, ki so jih preprečili. Vedite, da ni bila samo sreča, da Rusi v Prašičjem zalivu niso uporabili jedrskega orožja. "Američani. Nekdo ga je nevtraliziral. Brez njihovega posredovanja ne dvomim, da bi se človeštvo uničilo. Človeštvu želijo reči: Otroci, pomirite se."

Zakaj ne vzpostavijo stika in izrecno povedo, da prihajajo v miru?

NLP-ji so prosili, naj ne objavljamo, da so tu, ker človeštvo še ni pripravljeno. Vsi bodo divjali vsepovprek in vrnilo se bo to, kar je inkvizicija storila s fanti, kot sta bila Galilej in Kopernik. Najprej nas želijo popeljati do zdrave pameti, da bi razumeli. Do danes so čakali, da se človeštvo razvije in doseže točko, ko bo sploh lahko razumelo, kaj sta vesolje in vesoljsko plovilo - pomislite, v prvi svetovni vojni nismo imeli niti letal - in tu si ne želijo množične histerije z najboljšim primerom tega, kar se je zgodilo leta 1938, s skico 1. svetovne vojne Orsona Wellesa: policija se je sesula in na ulicah je vse eksplodiralo. In kar pravijo, je: najprej poskrbimo, da borze ne bodo propadle, da ne bo divjanja, da se bo človeštvo malo umirilo."

Ali z njimi komuniciramo glede datuma razkritja?

"Med vlado ZDA in nezemljani obstaja dogovor - ne morem ga dokazati in razumem, da to zveni kot teorija zarote - vendar splošno razumevanje je, da ima Galaktična Federacija devet elementov naprednih različnih nezemljskih vrst, ki so z nami podpisali pogodbo, da bi tu lahko izvajali poskuse."

Kakšen interes imajo glede nas?

"Tu so vsi viri. Tu je vode v količinah, ki jih ni nikjer drugje, obstajajo vse vrste vegetacije, vse vrste živali, ocean."

Toda, ker se je inteligenca razvila iz nas, ali kaj smo jim koristni?

"Mi smo njihova petrijevka. Tudi oni raziskujejo in poskušajo razumeti celotno strukturo vesolja in želijo, da jim pomagamo. Petrijevka do danes še ni bila stabilizirana - vendar se ocenjuje, da smo prišli do te stopnje: religija sprejema njihov obstoj - Vatikan je že sporočil, da jih želi krstiti; "ZN so imenovali veleposlanika za zunanje zadeve (Mollan Othman – R.S.);

Korona je vse pomirila in nas približala njim."

Dajte no, v sedanji dobi kaj takega ne bi uspelo obstati tajno.

"Koliko let se je tajilo dejstvo, da Zemlja ni središče vesolja? 1500 let. Ali pa 'projekt Manhattan' (ameriški projekt jedrske bombe) - ali veste, koliko ljudi je tam delalo? 150.000 ljudi. Koliko jih je vedelo, kaj naj bi delali? Trije. Torej, če želite kaj takšnega ohraniti tajnega, lahko. In obstaja grozljiv, obsesiven sistem molka Američanov, ki so se pod vodstvom nezemljanov odločili, da še ne bodo objavljali. Robert Bigelow je prav tako dejal: "Ne morem objaviti filmov."

Zakaj, ali ga bodo ubili?

"Da. Veliko so jih ubili, vsakega, ki je odprl usta."

Nezemljani in astronavti na Marsu

Sedaj razumete, da razprava z Eshedom skoraj v vsakem trenutku zdrsne v pričakovani vzorec, v katerem poskušate preprečiti, da bi govorec vznemiril z zgodbo, ki zahteva vsaj določeno mero skepticizma. Pred vsemi vašimi "da, ampak" je še deset na videz očitnih dokazov v obliki člankov, citatov, mnenj in notranjih občutkov, ki se zdijo solidni. To je še vedno fascinantna razprava, predvsem zato, ker gre za Esheda - nekoga, ki se popolnoma zaveda zarotniškega govora, ki prihaja iz prekrivajočih se področij, celotnega posla, a vendar vztraja, da obstajajo stvari - verjetno letenje, kar je zelo resnično.

Skozi večino svojih let se je Eshed dejansko oklepal tukajšnjega trenutka. Nova knjiga pripoveduje o otroku, ki se je s starši v težkih 40. letih 20. stol. priselil iz Istanbula na mejo med sosesko Mugrabi in Tikvo v Tel Avivu. V osnovni šoli je bil kategoriziran kot stereotipni in brezupni izdelek soseske, ki si je utrl pot do poklicne šole in bil sprejet, še vedno brez maturitetnega spričevala, na fakulteto za gradbeništvo in nato še na elektrotehniko. Slednje je že vključevalo doktorat iz letalskega inženirstva, razvoj tehnološke infrastrukture in orožja za obveščevalni oddelek ter profesionalni videz, ko je sledil mirovni sporazum z Egiptom in se je zaustavila možnost o svobodnem fotografiranju dogajanja na Sinaju, za katero je Eshed prišel na malo verjetno idejo o izstrelitvi satelita. Nasprotovanje je bilo ogromno, vendar devet let in približno 200 milijonov dolarjev pozneje je bil izstreljen Ofek 1, s čimer je Izrael postal sedma država na svetu s sposobnostjo razvoja in izstrelitve satelitov.

Naslednjih 29 let je Eshed preživel v izraelskem varnostnem vesoljskem programu, po uradni upokojitvi pa je nadaljeval z razvojem znanstvenega kurikuluma za srednje šole, vključno z dejansko izstrelitvijo majhnih satelitov s strani študentov.

Približno takrat so nezemljani potem začeli vstopati v rutino njegovega mirnega življenja ali kot takoj pojasni na začetku pogovora: "Obseden sem z vesoljem. Ko navaden človek ponoči pogleda v nebo, vidi temo in nekaj zvezd. Tam ves čas vidim neverjetne stvari. Zvezde, ki se oblikujejo, stvari, ki se kopičijo - poslušajte, vesolje je na Times Squareu 4. julija. Vesolje je karneval."

Eshed iskreno verjame v prihod nezemljanov, čeprav osebno prizna, da NLP-ja še ni videl. "Mislim, da smo že zelo blizu - NASA bo prihodnje leto lansirala teleskop James Web, ki bo nadomestil Hubblov teleskop in bo zaznaval prave življenjske signale."

Koliko življenjskih oblik je v vesolju?

"Obstaja na tisoče zvezd s pogoji, ki so dovolj podobni našim in resni znanstveniki so prepoznali in dokumentirali na ducate življenjskih oblik - čeprav jih javna znanost ne sprejema. Najbližje nam je tisto, kar imenujemo "sivčki ", to so siva bitja z velikimi očmi".

Kje so nam geografsko blizu?

"Recimo, da so nekateri prišli s Plejad, planetov, ki imajo pogoje za življenje, ki jih poznamo – mi tja ne moremo, lahko pa oni pridejo do nas, ker so veliko bolj napredni."

Kje drugje v soseski je življenje?

"V Marsovih globinah je podzemna baza, tam so njihovi predstavniki in tudi naši ameriški astronavti."

Kako to vemo?

"Ali želite članke? Ker obstajajo. Toda znanost do zdaj noče slišati."

Kako izgledajo njihova plovila?

"Veliko vesoljsko plovilo je skoraj v velikosti majhnega mesta. Iz njega izhajajo manjša vesoljska plovila - večina jih je robotiziranih, v njih pa delajo inteligentni roboti. Sprva bodo poslali take robote, ki so jim primitivni, ali pa bodo poslali sporočilo, ki ga bomo morali razvozlati."

Da bi prišli do nas, se morajo premikati vsaj s svetlobno hitrostjo. Kakšen je njihov pogon - raketni? Jedrski?

"Ne, oni ustvarijo mehurček, ki nevtralizira prostor-čas, orodje pa se ne premika - prostor se premika, kar je v skladu s splošno relativnostjo. Vzemimo na primer mravljico, ki želi priti z ene strani na drugo. Zdaj pa recimo, da sem stran prepognil na polovico – in v eni sekundi se mravljica premakne na drugo stran. Tako lahko prepognete tudi prostor-čas. "

Kaj uporabljajo za premikanje prostor-časa?

"To je nekoliko zapletena fizika; pogon temelji na temni energiji - 25 % vesolja sestoji iz temne snovi - kar omogoča, da se prostor-čas popači in v kratkem času doseže druge galaksije. Lahko ustvarite majhno črno luknjo - to je tisto, kar počnemo v Švici. To so tehnologije, ki zvenijo kot znanstvena fantastika, a smo že skoraj tam."

In kaj se bo zgodilo, ko bodo prišli k nam?

"Človeštvo se bo povezalo s tkanino vesolja in ko se bomo povezali, bo naša znanost skočila za tisoč let naprej, sposobni bomo antigravitacije, premikali se bomo med zvezdnimi sistemi, religija bo izgubila nadzor, ki ga ima danes - nezemljani ne verjamejo v religijo, verjamejo v dešifriranje tkanine vesolja, ki ni Bog, ampak matematika."

Zakaj jih vedno opisujejo kot sorazmerno kratka bitja, z dolgim ​​vratom in veliko glavo? Natanko tako jih bo videla človeška domišljija.

"Ne. Imajo vse vrste oblik - so funkcija zvezde, okoli katere se kopičijo, nekateri pa lahko spremenijo obliko."

Je to biološko smiselno?

"Da. Tu je primer, ki ga boste takoj razumeli" - Eshed pokaže na težko leseno mizo med nama. "To je miza, ja? Narejena je iz atomov in če je jedro atoma tukaj na mizi - ali veste, kje je njen elektron? Mogoče v Rosh Pini, morda sredi ničesar. To je kvantna teorija; material je prazen."

Toda Vi in jaz zdaj ne veva, kako spremeniti to mizo v nekaj drugega.

"Toda tudi mi smo energija. Tudi ko umremo, ne umremo, ker smo narejeni iz molekul in atomov in se premaknemo k drugi energiji. Povežete se nazaj s kozmično tkanino, s spletom, s povezavo zavesti. Vi ste zavest. "

Umrla bo z mano, mar ne?

"Ne. Pozabite. Zavesti ne bodo umrle. Vse, kar ste nakopičili, se doda. Gre v isto mrežo - in vse, kar ste nabrali v svojem življenju, osebnost, vse, kar ste preživeli, se kopiči. Tudi Stephen Hawking je razumel, da naša zavest prispeva k strukturi vesolja. Mi smo gradniki, faza na poti. "

Biologi vam bodo rekli: ''Neumnost, vse je samo kemična in električna aktivnost v možganih.''

"Prinesite mi dokaze. Ali veste, da se največja razprava v znanosti vrti okoli zavesti? Niso je povzeli in obstajajo pojavi, ki jih ni mogoče razložiti z električno aktivnostjo v možganih."

Človeštvo tu ne bo preživelo

Priznam, da sem do te točke razprave vse svoje žetone (nanaša se na igralnico) že premaknil na Eshedovo stran. Z njim sem v tej stavi. Ko bo prišel dan, sem pripravljen in voljan ponovno povezati svoj um s splošno tkanino vesolja - prihranite mi mesto ob zavesti Jerryja Seinfelda - in skupaj z Eshedom nestrpno čakam na uradno napoved nadaljnjega sodelovanja z nezemljani - malo verjetno je, da bo prišlo na dan. Posebno sporočilo premierja, za katerega Eshed meni, da Netanyahu ne ve nič o tem. "Večina držav je od tega izoliranih," pravi. ''In bolje je, da je tako.''

Preveč enostavno bi bilo - kot zagotovo kaže zadnji odstavek - zavrniti večino tega pogovora kot nekoliko blodnega, toda Eshed je še vedno tisti, ki si je v življenju nabral dovolj zanesljive in impresivne kilometrine. Od služenja novincu Netanyahuju ("Lahko vam povem stvari, ki vas bodo potrle") do pogovorov z Elonom Muskom ("On je genij. Sedite z njim, morda se boste počutili kot z mano - takšen je, malce nor, ampak živi svoje stvari in njegovo podjetje "Space X" je povezano z vprašanjem nezemljanov") - Eshed je poskrbel, da bo ostal, še posebej pri svojem poslu, z obema nogama na tleh. "Nisem vesoljski znanstvenik, sem vesoljski tehnolog," pojasnjuje.

Saj ne, da ne bi plačal nobenega zneska za ekspedicijo zunaj atmosfere. Pravzaprav pravi, da je bil med kandidati za prvega izraelskega astronavta, toda nazadnje je bil izbran Ilan Ramon, "in po vrnitvi naj bi me nadomestil kot vodja varnostnega vesoljskega programa in mi omogočil, da se vrnem na akademsko področje."

Če gledate nazaj ste verjetno veseli, da niste leteli.

"Ne, zelo sem razočaran. Poslušajte, človeštvo tukaj ne bo preživelo in če nekdo ne bo skrbel za okolje, mu bom dal manj kot 50 let. Človeštvo bo umrlo - upam, da (Eshed kaže proti stropu) tega ne bodo dopustili. Da vemo, od kod smo prišli in kam gremo."

Toda v vesoljskem turizmu vas preprosto dvignejo na sto kilometrov in nato se vrnete. Kaj je še treba tam početi?

"Vaša zavest se spremeni. Če greste v vesolje, se vrnete drugačni. Vaša slika postane drugačna. Vprašajte kateregakoli astronavta, ki je bil tam."

Ste ljubosumni na Eitana Steva?

"On je čudovit fant in zgodilo se je, da so ga vzeli in umazali. Zamislil se je in rekel:" Želim si tega in pripravljen sem plačati za to.'' Pred njim je bilo že pet ameriških milijarderjev, ki so šli ven. "Želel si je to samo doživeti. Srce me je bolelo. "

Je vesoljski turizem sploh znanstvena zadeva?

"Ne, končal bo kot hobi za bogate. Zares zanimivo je rudarjenje asteroidov - v katerih se dragi materiali nahajajo v ogromnih količinah, zlato in platina, ki sta že potonila v središče sveta, asteroidi pa so še vedno na površju. In vrtajte, kar želite, Elon Musk in Jeff Bezos to že načrtujeta. To bo nova zlata mrzlica."

Kaj se bo še zgodilo v naslednjem desetletju?

"Ocenjujem, da bodo kvantni računalniki dosegli raven, ki bo v smislu zavesti presegla človeške zmogljivosti. Bili bodo superzavestni, pametnejši bodo od nas in veliko pomembnejši od tega, kar obstaja zdaj. In zmožnost računalnika bo napredovala človeško zavest – nehali se bomo ukvarjati z malenkostmi in Miri Regev (ne vem, kaj natančno misli ob omembi tega imena - bila je ali še vedno je v knessetu (izraelskem parlamentu, o.p.)) in se veselili tega, kamor želimo napredovati. Če razumete, da vaša zavest gradi tkanino vesolja, boste rekli: s čim naj se ubadam? Prispevam svoj delež, napredek, navsezadnje sem del tkanine. Verjamem, da se bo človeštvo nehalo ukvarjati z malenkostmi in dvignilo svoj nivo. Čez deset let bomo priča drugačni zavesti."

Zdi se, da trenutno stvari tečejo v nasprotni smeri s polarizirajočimi se socialnimi omrežji in vsem ostalim.

"To je samo trenutno stanje. Je kot petrijevka, ki ima težave, ki jih je treba nevtralizirati. Znanosti je treba dati priložnost, da deluje. Danes je znanost edina stvar, ki ohranja našo zdravo pamet."

Sam še naprej raziskuje, svetuje in sodeluje z Znanstvenim centrom v Herzliji, ki znanstveni program prenaša na srednje šole v šestih središčih na obrobju mesta. Njegova najstarejša hči je postala religiozna ("sredi doktorata," žalostno pravi), srednji sin je startupist, najmlajša hči, ki ima zdaj 39 let, pa dela v Philadelphiji kot analitik kapitalskega trga.

Zaradi tega stanja Eshed poleg epidemije koronavirusa ne more obiskati svojih vnukov in ni vajen tovrstnega odklopa. Že tretjič poročen (otroci prve žene), jih Eshed večkrat pogreša, vendar verjame, da je tudi tu znanost na poti k odrešenju.

"Kvantna teorija pravi, da ste lahko tu in tam. Veste, kaj je Einstein rekel o kvantni teoriji? Kar je najbolj neumna stvar, kar se lahko zgodi, a deluje," pravi. "In to tudi pomeni, da lahko manevriramo v prostor-času in medtem ko sedim z vami tukaj, lahko sedim tudi s hčerko v Philadelphiji. Vnukinje se ves čas sprašujejo, kje je dedek in to nam bo omogočilo, da bomo tam, zares tam, ne preko čelad za alternativno realnost. In hčerko lahko objamete, tudi če je v drugi državi. "Profesor Michio Kaku (japonsko-ameriški fizik, eden od ustanoviteljev teorije strun) je dejal: "Kot žaba bomo lahko bomo skočili 400 let naprej.'' Pomislite samo, kaj vse se je zgodilo le v zadnjih 50 letih: koliko let obstaja internet? Mobilniki? Zdaj si pa zamislite 400-letni preskok. "
Raa'nan Shaked

4.12.2020

------ Konec prepisa ------

 

Povezava do izvornega članka (v angleščini) objavljenega na angleškem blogu We Love First Contact: https://www.welovefirstcontact.com/2020/12/head-of-israeli-space-program-aliens.html

--------------------------------------------------------------------

Ali želite deliti z nami? 

Ali ste v sanjah imeli kakšne stike s pozitivnimi izvenzemljskimi bitji? Če je temu tako in če bi radi to delili z nami, nam lahko svoje izkušnje pošljete na sledeča elektronska naslova, nato pa jih bomo objavili na tem blogu: 



Vabljeni ste tudi deliti spomine vaših prejšnjih življenj. Ali se morda spomnite kakšnih življenj kot izvenzemeljsko bitje, še preden ste prispeli na Zemljo? 

Prav tako ste vabljeni prispevati vaše vizije prihajajoče Zlate Dobe. Kakšno bo življenje na Zemlji? Kako bodo človeška bitja interaktirala s pozitivnimi izvenzemljani?  

Tisti izmed vas, ki bi radi delili svoje spomine, vizije Zlate Dobe ali izkušnje iz vaših sanj, lahko to naredite anonimno, če tako želite. Z veseljem sprejmemo tudi kakršnekoli slike izvenzemljanov iz srečanj v sanjah (ali drugih meddimenzionalnih srečanj). Ni potrebe, da ste profesionalni umetnik, samo rišite iz srca, tudi če je le skica – niti ene skice ne bomo smatrali kot ''preveč neprofesionalne, da bi jo objavili''. 

Vaše izkušnje najraje sprejmemo v angleščini, vendar jih bomo sprejeli tudi v kakšnem drugem jeziku in se potrudili, da bomo vašo delitev kar se da najbolje prevedli v angleščino, zraven pa bomo dodali še različico v izvornem jeziku. 

Več informacij o tem, kaj lahko delite z nami, je na voljo na sledeči povezavi: 


 


Opombe prevajalke:

1 Plejade ali Gostosevci (Messier 45, M45) – odprta zvezdna kopica v ozvezdju Bika. Je ena od nam najbližjih razsutih kopic, saj je oddaljena le 380 sv. l., pa tudi ena najdlje znanih. S starostjo približno 20 milijonov let je tudi zelo mlada (za zvezdno kopico). V kopici je zbranih 7 najsvetlejših zvezd: Alkijona, Atlas, Elektra, Maja, Meropa, Tajgeta in Plejona. Svetlejši zvezdi sta tudi Kelena in Steropa. Vseh zvezd v Gostosevcih je približno 500. Več na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Gostosevci.

2 Bližnja srečanja tretje vrste (ang. Close Encounters of the Third Kind) – Futuristični film iz leta 1977. Več na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Bli%C5%BEnja_sre%C4%8Danja_tretje_vrste

Komentarji

Priljubljene objave